Öl & Cider
Öl - ale & lager
Det finns tre olika typer av öl man brukar dela in allt öl i. Det kan vara bra att hålla reda på dessa eftersom de är ganska olika varandra och har mycket med vilken typ av öl man gillar. Cider är en helt annan typ av dryck med likheterna mellan öl och cider är att båda har ungefär samma alkoholhalt, är oftast kolsyrade och används vid ungefär samma tillfällen.
Personligen är jag, DrinkFinken, riktigt förtjust i öl. Det var på grund av det intresset som jag började testa andra.
För att göra saker och ting lite enklare brukar man tal om 3 olika kategorier av öl:
- Ale - som är överjäst
- Lager - som är underjäst
- Spontanjäst - som får jäsa "naturligt" med hjälp av bakterier
Här, på Hinka en Drink, kommer du bekanta dig med de sorter som jag använder i mina drinkar. Självklart uppmuntrar jag dig att testa andra typer av öl. Jag tror att det finns en öl för alla - även om man inte ens gillar öl - då har man oftast bara testat en kontroversiell Lager - och nej, de är inte särskilt goda! Nästa gång du är på Systembolaget - byt ut en av flaskorna till något HELT annat! Var lite äventyrlig!
Ale
Ale är överjäst öl som ofta är mycket mer smakrikt än lager. Ale har stor variation i smak, färg och även konsistens inom gruppen. Från gyllenröda till svarta, från sockersöta till bitterbeska, från tjock till tunn. När man häller upp en ale bildas det mycket skum som liksom är fast. Det kan vara en ordentlig topp med lödder långt ovanför ölglasets kant utan att det rinner över.
Stout & Porter
Tyvärr sträcker sig inte alltid kunskapen om stouten mer än till att en Guinness är snäppet lyxigare istället för en vanlig ljus lager (vilket i och för sig är sant då den inte innehåller mörkrostad malt över huvudtaget utan endast rostat korn som ju är billigare). Jag uppmanar därför alla er Guinness-älskare att testa köpa flaskan som står bredvid istället för den vanliga gamla Arthur nästa gång ni är på Systembolaget!
Jag tänker också på alla de snubbar som slår upp en riktig svart maltdoftare på puben medan grabbarna skrockar att det är som att dricka en limpa bröd. Men det klarar man minsann av. Man är väl en rejäl karl? Faktum är att de mörka ölsorterna uppskattas mycket av kvinnor då smaken drar åt det söta hållet med både kaffe och choklad. Men jag tror att på grund av att svarta ölet att fått sådan macho-stämpel vågar sällan tjejer prova eller ens fundera på att avnjuta det svarta guldet. Förr i tiden rekommenderades till och med ammande mödrar att dricka milk stout eftersom de var mer näringsrika är en stout utan laktos. Är man kvinna rekommenderar jag varmt en stout eller porter hand-i-hand med rejäl bit chokladkaka (lika barn leka bäst) under månadens svåra dagar. Nu är jag en sådan person som inte tycker om när man gör skillnad på kvinnor och män (eller överhuvud taget människor och människor) och delar in dem i fack. Självklart finns det män som älskar stout passionerat och kvinnor som avskyr stout! Just idag var jag bara tvungen att göra denna indelning för att få er att öppna ögonen lite och se det feminina i stouten.
Så för att sammanfatta:
- Kvinnor har, till skillnad från män, ofta lättare för mörk öl än ljus.
- De som bara dricker Guinness av alla mörka öler som finns bör prova andra stoutar och även porter.
- Ät chokladrätter till stout.
- Porter är chokladigare och rundare i smaken än en stout som är mer alkoholig och kan dra mer åt det beska kaffehållet.
- Punkt 4 måste inte stämma eftersom bryggerierna gör lite som de vill.
St Peter’s Cream Stout (1671)
Storbritannien, England
Stout
500 ml 29,90:-
Jag valde stout efter vad jag tycker om och hur mycket smak den hade. Vill man ha en mer smakrik stout kan man köpa en fylligare t.ex Yeti som kan göra sig bra i drinkar (säkert särskilt bra i Black Velvet) i och med att den blir man i princip mätt på om man dricker den rakt av och för många är den för mycket. Jag ville ha en rundare med medel fyllighet eller något mer smakrik. Men jag klarar ju också av de flesta ölerna bara de är goda. (Hah!)
Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping
Sverige, Östergötland
Stout
330 ml 28,90:-
Folkes Tjocke är en stout med medel fyllighet, något jag även denna gång eftersökte då den ska balansera smakerna i Dog's Nose. Jag vill inte att stouten tar över för mycket. I receptet kommer ni se att det ingår socker. Var därför noga med vilken sötma ni väljer på stouten och motvikta med farinsockret så att ni inte väljer en väldigt söt stout och kör på med samma mängd socker som i receptet. Ta hellre för lite socker och öka varefter du smakar av.
Folkes Tjocke Stout görs och säljs i Östergötland. Att det just är Folkes är inte det viktiga - det finns många bra stout att välja på.
Folkes Tjocke Stout (30117)
Aktiebolaget Centralbryggeriet i Linköping
Sverige, Östergötland
Stout
330 ml 28,90:-
Folkes Tjocke är en stout med medel fyllighet, något jag även denna gång eftersökte då den ska balansera smakerna i Dog's Nose. Jag vill inte att stouten tar över för mycket. I receptet kommer ni se att det ingår socker. Var därför noga med vilken sötma ni väljer på stouten och motvikta med farinsockret så att ni inte väljer en väldigt söt stout och kör på med samma mängd socker som i receptet. Ta hellre för lite socker och öka varefter du smakar av.
Folkes Tjocke Stout görs och säljs i Östergötland. Att det just är Folkes är inte det viktiga - det finns många bra stout att välja på.
Amber Ale
Görs på amber malt och har en rödskimrande färg (riktigt snygg öl i mitt tycke) icke att förväxla med red ale som är rödare i färgen och görs på en annan maltsort. Amber Ale är knäckig i smaken och minde humlig än en red ale. Den är inte jättevanlig men det finns ett par sorter på Systembolaget som helt klart är värda att testa. Jag tror också (om jag själv får spekulera) att fler och fler bryggerier kommer göra Amber Ale. Den är fyllig i smaken, är inte så stark alkoholmässigt. Gillar man IPA som ju slagit igenom ganska rejält kommer man tycka om Amber Ale men den är inte lika "häftig" i smaken som än IPA utan mer rund, fyllig och mjuk.
Red Kite (1683)
Storbrittanien
Amber ale
330 ml 22,90:-
Det finns inte mycket amber ale på systemet och valet stod mellan en brittisk och en amerikansk. Samma som förut valde jag efter känslan för vilken jag borde tycka bäst om. Jag tycker generellt bättre om Europas öler än de från andra kontinenter (med ganska många undantag) så jag valde endast utefter vilket land de kommer ifrån.
Lager
En lager är nog det första man stöter på när man träffar på öl och har man otur är det kanske också det sista. Den kontroversiella öl (alla de märken som alla kan och som det alltid görs reklam för) är i princip samma, smaklösa öl i lite olika burkar. Detta är öl som många män gillar men som inte uppskattas av kvinnor som därför stämplar sig själva som icke-öldrickare eftersom de inte fått testa något annat. Synd. Det finns riktigt bra lager också. Lagern är underjäst och har inte samma smakrikedom som alen men den är då ofta väldigt (kanske lite för) lättdrucken.
Som man hör på namnet kommer Dortmunder från Tyskland som i princip inte tillverkar något annat än underjästa ölsorter. Stilen kommer från Dortmund och ibland kallas den lite slött för "export" eftersom det var ofta som man exporterade det. Man började tillverka ölet pga. Pilserns och det ljusa ölets genombrott då man bara tillverkade mörkt öl men ville haka på trenden. Vattnet hade mycket sulfatjoner och karbonatder och därför fick Dortmundern en torrare och fylligare smak . Det är likt det vatten som man gjorde IPA:n på och därför kan man säga att Dortmunder är en IPA fast en lager. På Systembolaget har man slagit ihop Dortmunder och Helles till en gemensam kategori. Helles kan man säga är "en vanlig ljus lager" och Dortmunder är mycket likt Helles.
The Nils Oscar Company
Sverige, Södermanlands läs
Dortmunder
330 ml 19,90:-
Jag älskar öl men jag har en mycket starkare kärlek till ale än till lager men detta är en av de som fungerar. Jag ville använda en ljus lager till drinken jag ska göra eftersom jag inte vill att den tar över för mycket men den ska heller inte vara för blaskig som ganska många kommersiella ölproducenter tillverkar. Jag tycker om Nils Oscars övriga sorter också. Deras rökporter är suverän!
Dortmunder
Av någon anledning delar man upp och pratar om de olika ale-sorterna var för sig. Man säger aldrig att man "dricker en ale", utan man säger VILKEN ale; IPA, Stout, Saison eller vad nu är man har i glaset. Pratar man om lager gör man inte denna indelning. Man säger lager om alla lager och nöjer sig med det. Men det finns givetvis olika slags lager på samma sätt som det finns olika ale eller olika röda viner och vita viner. Lager är inte en ölsort - det är ett sätt att tillverka öl.Som man hör på namnet kommer Dortmunder från Tyskland som i princip inte tillverkar något annat än underjästa ölsorter. Stilen kommer från Dortmund och ibland kallas den lite slött för "export" eftersom det var ofta som man exporterade det. Man började tillverka ölet pga. Pilserns och det ljusa ölets genombrott då man bara tillverkade mörkt öl men ville haka på trenden. Vattnet hade mycket sulfatjoner och karbonatder och därför fick Dortmundern en torrare och fylligare smak . Det är likt det vatten som man gjorde IPA:n på och därför kan man säga att Dortmunder är en IPA fast en lager. På Systembolaget har man slagit ihop Dortmunder och Helles till en gemensam kategori. Helles kan man säga är "en vanlig ljus lager" och Dortmunder är mycket likt Helles.
Nils Oscar God Lager (1305)
The Nils Oscar CompanySverige, Södermanlands läs
Dortmunder
330 ml 19,90:-
Jag älskar öl men jag har en mycket starkare kärlek till ale än till lager men detta är en av de som fungerar. Jag ville använda en ljus lager till drinken jag ska göra eftersom jag inte vill att den tar över för mycket men den ska heller inte vara för blaskig som ganska många kommersiella ölproducenter tillverkar. Jag tycker om Nils Oscars övriga sorter också. Deras rökporter är suverän!
Spontanjäst öl
Det spontanjästa ölet är den ovanligaste av alla tre men det är mer eller mindre originalsättet att tillverka öl på. Förr fanns det inte jäst på samma sätt, utan man lät helt enkelt ölet ligga framme för att det skulle jäsa. Det spontanjästa ölet behöver inte ens vara kolsyrat. Det här är något man älskar eller hatar för det har en väldigt speciell smak. Det är ofta riktigt syrligt. När man första gången har druckit det brukar man antingen lovprisa det eller sura ihop ansiktet och säga att det smakar spya. Ja, det är mycket syra i - mjölksyra faktiskt. Jag själv tycker att det är helt underbart.
Cider
Cider är likt ölet på så sätt att den jäser. Men det som skiljer är så klart att cider görs på äpplen och inte malt. Cidern är kolsyrad och söt. Cider är en gammal dryck som någonstans uppkom hos gamla Grekerna. En kul fakta är att alkoholstark cider inte fick kallas cider - utan äppelvin - fram till 1990! Innan dess var det bara svagcider med 2,25% alkohol som fick kallas cider. Det förklarar ju en hel del när man läser om hur mycket äppelvin alla drack förr!
Torr cider
Torr cider, är som namnet antyder, torrare och därmed inte lika söt som Söt Cider.
Kiviks Ekologisk Äppelcider (1814)
Sverige, Skåne
Cider
330 ml 18,90:-
Jag ville använda en “vanlig bara rakt av”-cider. Men eftersom jag inte kan ett smack om cider mer än att jag drack Kopparbergs Päroncider en gång i lite för unga år och aldrig mer gjorde det en gång till, är min erfarenhet väldigt smal. Jag vet så mycket som att en riktig cider görs på äpplen och jag var ute efter en så ren klassisk originalsmak jag kunde hitta. Då såg jag Kiviks flaskor. De hade halvtorr och torr cider. Jag är inte så mycket för söta drycker helt enkelt och cider som någon stoppar under näsan på mig på en lite för munter fest brukar vara så sliskigt söta att de inte går att dricka. Lotten föll helt enkelt på den torra eftersom den är minst söt.
Nu när jag tänker efter är det väl ingen som är en ciderfantast? Det finns vinprovare på hobbynivå och ölfantaster på ungefär samma nivå som vinarna. Till och med spriten har sina trogna anhängare och människor slänger in sig själva i någon av dessa grupper även om man bara tar ett glas utav valfritt på helgen. Men en ciderdrickare är det sällan man stöter på. Är cider en trashig dryck eller går det inte att variera tillverkningen på samma sätt som de andra dryckerna?
Kommentarer
Skicka en kommentar